Jesienny weekend z rękodziełem: Przetwarzamy

2023-09-22

Żoliborski Dom Kultury zaprasza na kolejny cykl Weekendu z Rękodziełem! Tym razem myślą przewodnią wydarzenia jest hasło: PRZETWARZAMY. Nie wyrzucamy, nie marnujemy! Dajemy używanym rzeczom nowe życie, gotujemy tak, żeby nie wyrzucić niczego, znajdujemy niecodzienne sposoby na wykorzystywanie znanych nam przedmiotów i oddajemy ukłon w stronę naszych przodków i przodkiń, oryginalnych mistrzów i mistrzyń zero waste 🙂 

Zapraszamy w weekend 7-8 października do Fortu Sokolnickiego. Uwaga! Na niektóre warsztaty obowiązują zapisy. Szczegółowy plan wydarzenia poniżej.


DZIEŃ I // SOBOTA 11:00-16:00


Razem z Mead Ladies zrobimy podczas warsztatów: 

  1. Mandarynkowy cukier do deserów, ciasteczek i herbaty.
  2. Cebulowo-ogórkową ziołową sól zero waste do zup, sosów i dipów.
  3. Aromatyczny jesienny ocet z nutą dyni.
  4. Sumakową oliwę do dressingów i nie tylko.

Przetwarzanie przyjazne dla kieszeni i środowiska to również przetwarzanie pozornie nieprzydatnych części owoców i warzyw z naszej kuchni oraz korzystanie z sezonowych surowców, które daje nam dzika natura. Na warsztatach pochylimy się nad takimi surowcami jak skórki mandarynek, ogórka, dzikie nasiona marchwi czy sumaka i zrobimy z nich aromatyczne dodatki w stylu zero waste.                                      

Mead Ladies – Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska. Naszą pasją są dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja. Organizujemy warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery etnobotaniczne – dla dorosłych i dla dzieci. Jesteśmy autorkami dwóch książek: Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje. Lubimy wegetariańską i wegańską zrównoważoną kuchnię, promujemy zielony styl życia i gotowania, zachęcamy do odkrywania z nami tajemnic przyrody.

Razem z Mead Ladies zrobimy podczas warsztatów:

  1. Ocet z pigwowców i jabłek
  2. Kiszone skórki arbuzowe a la ogórki
  3. Kwas jałowcowy
  4. Dyniowe kimchi

Fermentować można zarówno rośliny dostępne w sklepach i na bazarkach, jak i te dziko rosnące. To jedna z najbardziej oszczędnościowych form przetwarzania żywności, które nadają produktom smak, aromat i wartości odżywcze. Na tapet podczas warsztatu weźmiemy produkty rosnące blisko i bardzo sezonowe. Nowe tchnienie nadamy także regionalnym przepisom.

Mead Ladies – Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska. Naszą pasją są dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja. Organizujemy warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery etnobotaniczne – dla dorosłych i dla dzieci. Jesteśmy autorkami dwóch książek: Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje. Lubimy wegetariańską i wegańską zrównoważoną kuchnię, promujemy zielony styl życia i gotowania, zachęcamy do odkrywania z nami tajemnic przyrody.

Twórcze wykorzystanie banerów reklamowych, czyli odpadu, który nie nadaje się do recyklingu. Na warsztatach dowiecie się dlaczego.

Przerób-MY – podczas zajęć edukujemy w kierunku świadomej konsumpcji i zwiększamy świadomość ekologiczną poprzez angażującą rozrywkę.

Twórcze wykorzystanie banerów reklamowych, czyli odpadu, który nie nadaje się do recyklingu. Na warsztatach dowiecie się dlaczego.

Przerób-MY – podczas zajęć edukujemy w kierunku świadomej konsumpcji i zwiększamy świadomość ekologiczną poprzez angażującą rozrywkę.

  • PANI OD ODPADÓW: SPOTKANIE O SEGREGACJI ODPADÓW / 12:00-13:30
  • Udział w spotkaniu jest bezpłatny i nie wymaga zapisów

Na spotkaniu dowiesz się: Po co i jak segregować? Co dalej dzieje się z odpadami i jaki masz na to wpływ? Odpowiem na twoje pytania. Krok po kroku omówimy segregację wszystkich frakcji odpadów; procesy przetwarzania, jakim poddawane są odpady. 

Monika Michalska – mam 10 lat praktyki w gospodarce odpadami. Odwiedzam kilkadziesiąt zakładów przetwarzających odpady rocznie. Nie podążam ślepo za eko trendami, pokazuję, po co i jak segregować.

  • WARSZTATY I KONCERT Z PAPRYKALABA – CZY WARZYWA WYDAJĄ DŹWIĘKI? / 11:00-14:00 / KONCERT O 14:30
  • Udział w spotkaniu jest bezpłatny i nie wymaga zapisów

Czy cukinia albo marchewka mogą służyć tylko do jedzenia? Okazuje się, że nie! Można z nich zrobić niezwykłe instrumenty, a nawet grać muzykę! Jak to możliwe? Pokażą nam to członkowie Warzywnej Orkiestry Paprykalaba. Każdy z uczestników warsztatu będzie mógł wykonać własny flet, puzon albo perkusję, a następnie wspólnie z zespołem wystąpić na scenie. Zapowiadają się naprawdę smakowite dźwięki!

  • RODZINNE WARSZTATY Z UPCYKLINGU Z PRZERÓB-MY / 11:00-15:00
  • Udział w spotkaniu jest bezpłatny i nie wymaga zapisów

Upcykling wszelkich rzeczy! Będziemy przetwarzać rzeczy, które zwyczajowo uważamy za niepotrzebne. Zrobimy coś z niczego 🙂 Breloki z korków, naszyjniki z kapsli, dekoracje z butelek PET. Zapraszamy wszystkich, warsztat otwarty. 

Przerób-MY – podczas zajęć edukujemy w kierunku świadomej konsumpcji i zwiększamy świadomość ekologiczną poprzez angażującą rozrywkę. 

Pobrudziłeś/aś swoje ulubione ubrania? Pojawiał się plama, której nie możesz wyprać? Masz całkiem dobre ubranie ale już trochę spowszedniały? Nie musisz ich wyrzucać! Przyjdź i dzięki różnorodnym technikom zdobienia tkanin uda Ci się przedłużyć im życie. Jeśli pragniesz farbować swoje ubrania, weź te w jasnej kolorystyce, moc być z plamą, mogą być zniszczone, mogą być przebarwione – uratujemy każdą sytuację. Jeśli pragniesz drukować sitodrukiem, weź ze sobą 2-3 rzeczy i na miejscu zdecydujemy jak je wzbogacić nadrukiem!

Przy aromacie wiejskich, polnych, łąkowych ziół pogadamy, jak niegdyś nasze babki dbały o swoją urodę. Jakich produktów dostępnych używały, jak z otaczających ich roślin i produktów z kuchennej półki czarowały maseczkę na twarz, zdrowotną sól do kąpieli lub odżywkę do włosów. Na spotkaniu omawiać będziemy skuteczne ludowe sposoby upiększające. Opowiemy sobie, jak w naszych rodzinach dbano o zachowanie młodości i jakich magicznych sztuczek używano. Opowiem o roślinach kosmetycznych, jakie mają właściwości, gdzie można je znaleźć i jak je prawidłowo przetworzyć. Wykonamy ziołowe mazidło do całego ciała polny puder do lica, i wielorakiego użytku tonik do całego człowieka, który każdy z uczestników zabierze do domu.

Płonka pochodzi od dzikiej jabłoni, inaczej zwana jabłoń płonka lub leśna. Nieprzypadkowo wybrałam ją na mój nick, sama mieszkam w micro wioseczce Podleśna pod Warmińskim lasem wśród łąk, bagien, odpoczywających pól oraz mojego zwierzęcego stada – psa, kotów, kur oraz mikroświnki Bobka. Na co dzień uprawiam wonne spacery degustacyjno–poznawcze, dzięki którym badam tajniki sztuki zielarskiej. Zagłębiam się w symbolikę i tradycyjne zastosowanie roślin a swoją wiedzą dzielę się na warsztatach czy spacerach botanicznych. Tworzę unikalne kompozycje utlenianych, dziko rosnących roślin oraz mieszanki wonnych kadzideł. Natura daje nieskończone rozwiązania, więc nigdy nie można być pewnym, co przyniesie za chwilę. 

Spotkamy się z dymem roślin kadzielniczych, który był z nami od pokoleń. Dym, który unosi się i oczyszcza nam powietrze, uspokaja i otula, był używany przy danych świętach przez nasze babki i prababki. Odrzucimy w kąt wiedze na temat popularnych indyjskich kadzidełek i innych namoczonych chemią produktów i zwrócimy swoją uwagę na nieocenione nasze pospolite chwasty. Opowiem o roślinach kadzielniczych, jakie związki są w dymie i jak prawidłowo zacząć zabawę w „”smużenie””. Same wykonamy wiązki z wonnych kadzielnych roślin zebranych na okolicznych terenach.

Płonka pochodzi od dzikiej jabłoni, inaczej zwana jabłoń płonka lub leśna. Nieprzypadkowo wybrałam ją na mój nick, sama mieszkam w micro wioseczce Podleśna pod Warmińskim lasem wśród łąk, bagien, odpoczywających pól oraz mojego zwierzęcego stada – psa, kotów, kur oraz mikroświnki Bobka. Na co dzień uprawiam wonne spacery degustacyjno–poznawcze, dzięki którym badam tajniki sztuki zielarskiej. Zagłębiam się w symbolikę i tradycyjne zastosowanie roślin a swoją wiedzą dzielę się na warsztatach czy spacerach botanicznych. Tworzę unikalne kompozycje utlenianych, dziko rosnących roślin oraz mieszanki wonnych kadzideł. Natura daje nieskończone rozwiązania, więc nigdy nie można być pewnym, co przyniesie za chwilę. 


DZIEŃ II // NIEDZIELA 11:00-16:00


  • EKSPERYMENTUJ Z NAMI – INSTRUMENTY Z ODPADÓW / 12:00-15:00
  • Udział w spotkaniu jest bezpłatny i nie wymaga zapisów

Jak działają instrumenty muzyczne? Dlaczego każda struna gitary brzmi inaczej? Jak stworzyć własny bębenek lub gitarę? Podczas warsztatów stworzymy proste instrumenty muzyczne z rzeczy, które nadają się do wyrzucenia. Będziemy tworzyć proste instrumenty muzyczne z materiałów z recyklingu (pudełek, różnych opakowań, gumek recepturek, kawałków sznurka itp.). Możesz przynieść, jeśli masz.

Szyć każdy może! Nawet Ty! Zapraszamy wszystkich na warsztat szycia upcyklingowych portfelików. Warsztat poprowadzi Bryzka, warszawska rękodzielniczka uwielbiająca przerabianie i ideę zero waste.  Nie szyłeś/-aś nigdy na maszynie? Nic nie szkodzi. Podczas warsztatu poznasz moc przerabiania ubrań, toreb, a nawet dętek i sam/-a uszyjesz portfelik. To może być początek Twojej przygody z szyciem. Zapraszamy, gwarantowana satysfakcja z samodzielnego szycia 🙂

Na warsztatach naprawimy bądź ozdobimy ubranie/torbę/poduszkę tęczą. Tęczą łączy techniki cerowania i tkania po kole, wzór możesz wykorzystać do naprawy niewielkiej dziury w tkaninie bądź stabilnej dzianinie (np. bluza dresowa). Można wykonać wersję z frędzlami bądź bez. Na warsztaty najlepiej przyjść z ubraniem lub innym tekstylnym akcesorium, które chcesz naprawić/przerobić/ozdobić. Ale jeśli nic takiego nie masz, na miejscu będą na ciebie czekać skrawki tkanin do wyboru, możesz potem wykorzystać pracę jako naszywkę lub obrazek. 

Relaksacyjne eko-poduszki – poduszki z łuską gryki i aromatycznymi ziołami ze starych t-shirtów. Przynieś, jeśli masz. 

Przerób-MY – podczas zajęć edukujemy w kierunku świadomej konsumpcji i zwiększamy świadomość ekologiczną poprzez angażującą rozrywkę. 

Podczas warsztatów zrobimy kolorową, zachwycającą biżuterię… Z plastikowych butelek! Przychodź, jeśli masz siłę później odpowiadać na pytania: „skąd masz takie fajne kolczyki?”. Warsztaty prowadzi Magdalena Piotrowska – animatorka kultury, wielbicielka wprowadzania rzeczy w kolejny obieg. Prowadzi na Instagramie profil o śmieciach @crush_on_trash. Działa w Fundacji Splot Społeczny.

Może Cię również zainteresować…